Vanuit het bestuur

Wat is wiegendood?
Met wiegendood bedoelt men de plotselinge dood van een baby zonder ogenschijnlijke oorzaak. Ook na autopsie wordt geen doodsoorzaak gevonden. Wiegendood kan gebeuren bij baby’s die jonger zijn dan 1 jaar. Het komt het meeste voor bij baby’s tussen 2 en 6 maanden. Het gebeurt meestal als de baby slaapt, zowel ’s nachts als overdag. Gelukkig komt wiegendood in Nederland niet vaak voor. De afgelopen jaren was de kans op wiegendood kleiner dan 1 op 10.000. Dat komt doordat er in Nederland veel aandacht is voor het voorkomen van wiegendood. Ook het bestuur van Domino+ heeft aandacht voor het voorkomen van wiegendood en heeft hier een protocol op geschreven en dit vervolgens onder de aandacht van het team gebracht. In het protocol staan duidelijke richtlijnen hoe kinderen veilig te laten slapen en hoe te handelen wanneer het toch dreigt mis te gaan.

 

Vanuit The Dominosisters

Versje voor het slapen gaan:
Naar bed, naar bed, zei Duimelot
Eerst nog wat eten, zei Likkepot
Waar gaan we dat halen, zei Lange Jan
In grootmoederskastje, zei Ringeling
Dat ga ik verklappen, zei het kleine ding

Liedje voor het slapen gaan:
Kleertjes uit Kijk eens even op de klok
Pyjamaatje aan Alle kippetjes zijn al op stok
Het is de hoogste tijd Kom we moeten nu slapen gaan
Om naar bed te gaan Kleertjes uit en pyjamaatje aan.

Verhaaltje voor het slapen gaan:
Fien en Milo gaan slapen. Het is bedtijd en ze zijn moe. Maar eerst moeten ze van alles doen.
Ze moeten hun pyjama aantrekken, zich wassen, hun tanden poetsen en op hun potje gaan.
En ze mogen een boek en een knuffel kiezen.
Daarna kunnen ze in bed kruipen. Of toch niet?

 

Vanuit groep 1

Hoeveel slaapt je kind tot 4 jaar? Tot een jaar of 4 heeft je kind nog behoefte aan een middagslaapje.
Daarna slaapt hij alleen nog maar ’s nachts.
leeftijd      slaapuren ’s nachts            slaapuren overdag             totaal aantal slaapuren
1 jaar           11,5 uur                                   2,5 uur (2 slaapjes)              14 uur
1,5 jaar        11 uur                                      2,5 uur (1 of 2 slaapjes)      13,5 uur
2 jaar           12 uur                                     1 uur (1 slaapje)                    13 uur
3 jaar           11 uur                                      1 uur (1 slaapje)                   12 uur
4 jaar           11,5 uur                                  0 uur                                       11,5 uur

 

Vanuit groep 2

Inbakeren
Heb je een onrustige baby? Dan kun je proberen of je hem beter kunt laten slapen door hem in te bakeren. Als je het goed doet, is inbakeren veilig. Laat je wel altijd adviseren door een deskundige.

Wat is inbakeren?
Inbakeren is het stevig inwikkelen van je baby in doeken, zodat hij gemakkelijker slaapt. Doordat je baby met name zijn armpjes minder kan bewegen, zal hij zichzelf niet meer zo snel uit zijn slaap houden.

Waarom zou je je baby inbakeren?
Inbakeren geeft je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Vaak moeten baby’s wennen aan de ruimte die ze ineens hebben, nadat ze 9 maanden in je baarmoeder hebben gezeten. Met zijn armpjes kan hij onwillekeurige bewegingen maken, waardoor hij wakker blijft of onrustig slaapt. Inbakeren is een (tijdelijk) hulpmiddel om je baby rustiger te laten slapen.
Tip: Als je het goed doet, is inbakeren veilig maar laat je altijd begeleiden door een deskundige. Overleg dus altijd met het consultatiebureau of je huisarts.

 

Vanuit groep 3

Waar slaapt je kind? Waarschijnlijk slaapt je baby de eerste weken op jullie slaapkamer. Want het is praktisch en prettig om je kind ook ’s nachts dicht bij je te hebben. Bekijk zelf wanneer jij het een goed moment vindt om je kind naar zijn eigen babykamer te verhuizen. Die kamer ligt dicht bij jullie eigen slaapkamer, zodat je je baby goed kunt horen. Bovendien ben je snel bij hem als er iets is.
Tip: Zodra je baby zichzelf kan omdraaien, kan hij veilig op zijn eigen kamer slapen. Je baby slaapt maar kort in de wieg. Je kunt je baby ook meteen in een kinderbedje of kinderledikantje leggen zodra hij op zijn eigen kamer gaat slapen. Tot ongeveer 3 jaar slaapt hij daarin. Vanaf 3 jaar slaapt hij in een kleuterbed. Je kind wordt te groot voor zijn kinderledikantje als hij 30 centimeter kleiner is dan de lengte van zijn bedje. Meestal is dat rond 3 jaar.

Voor u gelezen vanuit de peutergroep en groep 3+

Slaaptips voor je peuter
Je peuter heeft een eigen willetje en dat gebruikt hij ook als hij moet gaan slapen. Hij wil niet naar bed, of komt er steeds uit. Ook kan het zijn dat hij bang wordt in bed. Hoe ga je daarmee om?

Tips: Hou vast aan jullie slaapritueel. Dat geeft je peuter duidelijkheid. Hij weet wat er gaat gebeuren en wat het uiteindelijke doel is. Laat hem merken dat ‘naar bed gaan’ er gewoon bij hoort. En dat er geen discussie over mogelijk is. Wees duidelijk en consequent.
Houd een vaste tijd aan waarop je begint met ‘naar bed gaan’ en waarop je kind in bed moet liggen. Geef je kind niet te veel ruimte om die tijd op te rekken.

Dromen
Je peuter gaat nu ook dromen. Meestal merk je daar niks van. Maar soms kan hij er wakker van worden. Meestal is hij dan overstuur, verdrietig of bang. Vaak kan hij zich de volgende dag niets meer herinneren van zijn droom of van zijn wakkere moment.

Tips: Help je kind om zijn indrukken van de dag te verwerken voordat hij gaat slapen. Bespreek met hem wat hij die dag allemaal heeft beleefd. Wat vond hij het leukste? En wat vond hij niet leuk?
Wordt hij ’s nachts in paniek wakker? Troost je kind met wat lieve woordjes en een aai over zijn bol.
Geef hem eventueel een slokje water te drinken.
Laat hem niet uit zijn bed komen; daar wordt hij te wakker van. Doe ook geen (fel) licht aan.
Neem hem alleen bij hoge uitzondering bij je in bed. Hij kan daar snel aan wennen, en dan wil hij niet meer anders.

Angsten
Je kind kan bang zijn voor monsters onder zijn bed, schaduwen op de muur of gekke geluiden in huis of op straat. Dat kan ervoor zorgen dat hij minder graag en minder goed slaapt.

Tips: Laat een nachtlampje aan op de kamer van je kind, of laat het licht op de gang aan. Als hij dan wakker wordt, ziet hij meteen waar hij is.
Vraag aan je kind waar hij bang voor is. En kijk of je iets kunt doen aan een vreemd geluid (tocht er misschien iets?) of een rare schaduw.
Leg je kind uit dat hij veilig is in jullie huis en dat er niks kan gebeuren. En dat jullie altijd dichtbij zijn.

Voor u gelezen vanuit groep 4

Bedtijden: basisschool leeftijd

Op de basisschool wordt er niet meer overdag geslapen. Doet je kind nog steeds een middagdutje terwijl hij bijna naar de basisschool gaat? Probeer het dutje dan wat vaker over te slaan. Laat je kind wel in de avond eerder naar bed gaan als hij daar behoefte aan heeft. De meeste kinderen tussen de vier en de zes jaar gaan tussen 18.30 en 19.15 naar bed. Het wordt aanbevolen om kinderen van deze leeftijd ongeveer 11 uur te laten slapen. De behoefte aan slaap verschilt echter per kind. Een kind dat slaperig is overdag en zich niet zo goed kan concentreren zou weleens baat kunnen hebben bij een extra half uurtje onder de lakens, niet voor één nachtje, maar structureel. De gemiddelde tijd dat Nederlandse kinderen tussen de vier en de zes jaar echt slapen is echter 9,5 uur. Het aantal uur slaap dat kinderen die naar school gaan gemiddeld nodig hebben:
• 4 en 5 jaar : 12 uur per nacht
• 6 t/m 9 jaar : 11 uur per nacht
• 10 en 11 jaar : 10 uur per nacht
• 12 jaar: 9 uur per nacht

Alvast voor in de agenda:

 

21.09.2017        dag van de leidster
04.10.2017        herfsttocht peuters
31.10.2017         Halloween

 

 

Volgende Confetti  november  2017: