Vanuit The Dominosisters
Deze maand staat onze Confetti in het teken van lezen en voorlezen.
Wanneer kinderen lezen en worden voorgelezen, maken ze een enorme stap in hun ontwikkeling. Een kind dat leert lezen, ontwikkelt zich op vele vlakken. Er gaat een wereld voor ze open. Boekjes zijn zeker favoriet, en leren lezen en plaatjes ontdekken maakt kinderen ontzettend trots en is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Ze worden er ook zelfstandiger van. Op alle groepen hebben wij daarom ook een plekje met allerlei boekjes die de kinderen zelf kunnen pakken en op de bank kunnen lezen en kijken. Voorlezen door een leidster voor bijv. het fruitmoment wordt ook regelmatig gedaan en geeft gelijk een stukje rust aan tafel. Een win – win situatie!


Peutergroep en groep 3+

Sinds september 2017 zijn wij gestart met het werken met verteltassen! We hebben onze thema’s hieraan gekoppeld. Niet alleen de 3+ groep en de peutergroep maken hier gebruik van, maar ook op de verticale (0-4 jaar) groepen werken a.d.h.v. deze tassen.
Wij zijn erg enthousiast over onze verteltassen, maar wat houdt het eigenlijk in?
In een verteltas vind je een prentenboek dat centraal staat tijdens het thema, met daarbij ondersteunend materiaal om het verhaal tot leven te brengen. Dit kunnen spelletjes zijn, een handpop, puzzels enz. We gebruiken de verteltas bijvoorbeeld in een (kring)gesprek of aan tafel.
Wat zijn de voordelen van een verteltas?
– De taalontwikkeling wordt op een speelse manier gestimuleerd en de woordenschat, het taalbegrip en het taalgebruik van het kind worden bevorderd.
– Het lees- en voorleesplezier wordt vergroot.
Op dit moment staat de volgende verteltas centraal:
‘Elmer de (gekleurde) olifant!’
Thema: ‘kleuren’.

Voor u gelezen:
Een betere woordenschat, meer inlevingsvermogen én ze slapen beter.
Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het kan al wanneer je kind 3 tot 4 maanden oud is. Want voorlezen maakt ook baby’s slimmer, concludeerde onderwijs-expert Bus van de Universiteit Leiden vorig jaar in haar onderzoek. Daar hebben ze op latere leeftijd veel profijt van.
We zetten de zeven grootste voordelen voor je op een rij:
1. Betere woordenschat
Voorgelezen kinderen hebben een veel grotere woordenschat. Met voorlezen help je ze met het leren van nieuwe woorden. Bus: “Als je moeilijke woorden tegenkomt, kun je die uitleggen.”

Boeken voor jonge kinderen hebben bovendien veel illustraties. Bus: “Zo leren ze ook nieuwe woorden aan de hand van beelden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 6 tot 8 maanden oud die regelmatig worden voorgelezen, al bij een leeftijd van 14 maanden oud een beter ontwikkelde woordenschat hebben dan hun leeftijdsgenoten.”
2. Stimuleert inlevingsvermogen
“Dankzij voorlezen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties. Bijvoorbeeld een verhaal over een heel ver land met een andere cultuur. Zo leren ze over gebeurtenissen die ze zelf niet hebben beleefd en groeit het inlevingsvermogen”, zegt Bus. “Kinderen leren om andere mensen te begrijpen.”

3. Draagt bij aan de relatie
Voorlezen doe je samen en dat bevordert de relatie tussen ouder en kind. Bus: “Je verdiept je samen in een verhaal en maakt plezier. Zo ontstaat een sterkere emotionele band tussen volwassene en kind.”
4. Het is niet moeilijk
Je hoeft als ouder zelf geen fanatieke lezer of geweldige voorlezer te zijn. “Kinderen houden van nature erg van verhalen. Ze hebben een diepgewortelde, sociale interesse. Het is daardoor niet moeilijk om een kind bij het voorlezen mee te nemen in een verhaal”, zegt Bus.

5. Ze gaan zelf meer lezen
Voorlezen is een uitstekende voorbereiding op echt lezen op school. “Kinderen leren hoe leuk het is om te lezen. Ze ervaren dat het veel plezier oplevert om samen in een verhaal te duiken. Daardoor gaan ze op latere leeftijd vaker zelf lezen en dat bevordert hun prestaties op school.”
6. Onrustige baby’s profiteren
Bus: “Veel ouders hebben de neiging om drukke baby’s met rust te laten. Maar voor hen is voorlezen juist goed. Want baby’s met een moeilijk temperament krijgen dan de begeleiding die ze zo hard nodig hebben. Zij hebben de meeste profijt van een vroege start.”
7. Ze slapen beter
Ook voorlezen voordat je kind gaat slapen is een aanrader, zegt Bus: “Het is veel beter dan staren naar een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Die hebben een slechte invloed op je nachtrust. Een boek heeft dat probleem gelukkig niet.”

Moeite met het kiezen van een goed voorleesboek? Wij helpen je een handje. Een kleine selectie.
Kinderen van 0-4 jaar:

• Het boek van Ella van Imme Dros (met tekeningen van Harrie Geelen): Bundeling van vijf verhalen over de eigenzinnige kleuter Ella.
• Kleertjes uit, pyjamaatjes aan van diverse schrijvers. Verzamelbundel met ruim veertig verhalen, liedjes en versjes voor baby’s en peuters.
• De Eend op de Pot van Nannie Kuipers (met tekeningen van Dagmar Stam): Drie verhalen over eigenzinnige peuters.

Kinderen van 4-6 jaar:

• 100x Annie van Annie M.G. Schmidt. Speciale jubileumuitgave met alle bekende verhalen.
• Tommie en Lotje gaan op vakantie van Jacques Vriens (met tekeningen van Kees de Boer). Lieve en stoute verhalen over Lotje en haar jongere broertje Tommie die naar een vakantiehuisje in een bos gaan.
• Alle verhalen van Kikker en Pad van Arnold Lobel. Alle verhalen van de vriendschap tussen Kikker en Pad gebundeld in één groot boek.

Kinderen van 6-9 jaar:

• De Griezels van Roald Dahl (met tekeningen van Quentin Blake). Meneer Griezel heeft een baard vol restjes eten en mevrouw Griezel heeft een glazen oog. Er is ook een speciale voorleeseditie van dit boek.
• Ouders zijn gek van Janneke Schotveld (met tekeningen van Annet Schaap). Bundeling van twee verhalen over ouders die hun kinderen liever bij iemand anders achterlaten.
• Het grote boek voor kleine vampiers van Paul van Loon (met tekeningen van Hugo van Look). Vier vampierverhalen in één boek. Moeite met het kiezen van een goed voorleesboek? Wij helpen je een handje. Een kleine selectie.

Moedertaal versterkt de tweede taal

Binnen de Domino+ muren praten we Nederlands, ook u als ouder, maar het is zeker belangrijk dat uw kind ook de moedertaal goed leert spreken.
Heb jij en/of je partner een andere moedertaal dan het Nederlands? Dan is het prachtig om die taal door te geven aan je kinderen. Meertalig opgroeien biedt namelijk veel voordelen op sociaal vlak, maar ook bij het leren op school en voor later bij het vinden van een baan.
Er is nl een duidelijke relatie tussen moedertaal en het Nederlands.
Ouders hebben een hele belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kinderen. Voor beide talen! Vaak wordt gedacht dat het goed is als anderstalige kinderen zo snel mogelijk Nederlands gaan gebruiken als hun eerste taal. Dat je dus als ouder beter Nederlands kan spreken tegen je kind. Uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet handig is. Want zo leren kinderen het Nederlands alleen maar langzamer in plaats van sneller. Juist door het blijven gebruiken van de moedertaal, in de thuissituatie ,is het voor je kind makkelijker om een tweede taal aan te leren. De taalvaardigheid in de eerste taal hangt namelijk samen met de taalvaardigheid in de tweede taal. Als je kind een woordje in zijn eigen taal al kent, leert hij/zij dit begrip sneller in het Nederlands.

Als ouder kan je je kind al vroeg voorbereiden op de Nederlandse taal. Dit kan door thuis de volgende taalactiviteiten te ondernemen die de woordenschat en de kennis over taal vergroten. Gewoon in je eigen taal!

• Het voorlezen van (prenten)boeken. Voorlezen daagt kinderen uit om na te denken hoe verhalen in elkaar zitten. Kijk voor prentenboeken in jouw taal op www.meertalen.nl.
• Samen praten over het gelezen boekje Hierdoor is het makkelijker om het verhaaltje te begrijpen, wat belangrijk is voor de cognitieve (verstandelijke)ontwikkeling.
• Het voeren van gesprekjes Over dagelijkse dingen en meegemaakte gebeurtenissen (tijdens het koken, in de supermarkt). Stel hierbij open vragen: “Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?” “wat verkopen ze bij deze winkel?”
• Samen praten over onderwerpen die je kind interessant vind Bijvoorbeeld over auto’s, dieren, de peuterspeelzaal, tv-programma, peuterspeelzaal, school, het bos, de zee,…
• Het vertellen van verhaaltjes Weet je nog een mooi verhaal uit jouw cultuur?
• Het zingen van liedjes/ versjes Bijvoorbeeld met behulp van een cd met kinderliedjes in je eigen taal
• Samen oefenen met schrijven Van de eigen naam, namen van familieleden, wat hij/zij vandaag heeft meegemaakt, een briefje aan oma…

Tip!!

Gratis BoekStartkoffertje
Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Ga met de waardebon naar de Bibliotheek, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje, bezoek de BoekStarthoek en bekijk welke nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken!
Roosendaal, centrale
Markt 54a
4701 PH Roosendaal
Kinderen – gratis tot 18 jaar

• Onbeperkt lenen
• Onbeperkt jeugd e-books lenen
• DVD’s € 2,00 leengeld
• Gratis reserveren uit de collectie van VANnU
BoekStartapp: download hem nu!
Heb jij onze nieuwe BoekStart-app al op je telefoon? Hij staat boordenvol video’s en heldere informatie over voorlezen. En natuurlijk vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app.

Ook kan je jouw #mijnvoorleesmoment vastleggen en delen en een voorleeswekker instellen die je er op tijd aan herinnert om voor te lezen!

 

Alvast voor in de agenda:

• Ons volgende thema gaat over kleuren hiervoor gebruiken we het boek van Elmer!

• 29 maart 2018 komt Willemijn weer foto’s maken van alle kindjes.

 

Volgende Confetti  april  2018: