Thema Reizen!

Vanuit het bestuur

2 Oktober ging de Kinderboekenweek van start. Boeken stimuleren tot doorleren, waardoor kinderen meer kans hebben op een goede toekomst. Niet iedere ouder kan voor zijn kinderen een nieuw boek kopen. Daarom is 2 oktober ook uitgeroepen tot Nationale Kinderzwerfboekdag. Een dag waarop 100.000 kinderboeken gaan zwerven zodat ieder kind een boek kan uitzoeken bij een Kinderzwerfboekstation. Ook bij Domino+ vindt u bij binnenkomst een Kinderzwerfboekstation. Je herkent de boeken aan de sticker op de kaft. Deze boeken zijn niet van 1 kind maar van alle kinderen. U neemt een boek mee naar huis en als het uit is, geef je het boek gewoon weer door. En heeft u nou zelf thuis nog kinderboeken die niet meer gelezen worden, plak er dan een sticker op ( u vindt ze in de kast ) en laat ze zwerven.

Voor u gelezen door groep 2:

Baby’s en peutertjes in een vliegtuig, het is niet de makkelijkste combinatie. Houdt hij/zij zich rustig? Heb je voldoende luiers en voeding bij de hand? Mag de buggy of kinderwagen wel mee? Een extra goede voorbereiding voorkomt stress wanneer je met kleintjes reist. Er zijn nogal wat regeltjes en voorwaarden voor het meenemen van baby’s en jonge kinderen aan boord van een vliegtuig. Geef tijdens het boeken al aan dat je met een baby, peuter of kleuter reist en bel ruim van tevoren met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij om te informeren naar speciale (bagage)voorwaarden.

Baby’s ouder dan 1 jaar mogen vaak ook in een eigen vliegtuigstoel, maar wel in een goedgekeurd kinderzitje. Tijdens het opstijgen en landen, en wanneer het cabinepersoneel dit aangeeft, moeten ze op schoot. Of je voor je kind van 1 jaar een eigen stoel boekt, is een afweging tussen kosten en comfort en hangt uiteraard af van de lengte van de vlucht. Vanaf 2 jaar is een stoel verplicht.

Hieronder wat tips:

  • Baby’s en kinderen moeten tegenwoordig een eigen paspoort hebben. Vraag eventueel na bij de ambassade van het land van bestemming of er nog andere reisdocumenten nodig zijn. Reis je alleen en heeft je kind niet jouw achternaam? Dan kunnen ze vragen naar een geboorteakte of toestemming van de andere ouder.
  • Neem eigen babyvoeding mee. De regels voor vloeistoffen aan boord gelden niet voor babyvoeding. Op lange vluchten zijn er ook babymaaltijden.
  • Praktisch is een thermosflesje om aan boord te laten vullen met warm water voor babymelk. Mocht het personeel geen tijd hebben: er zijn flesjes die je zelf kunt opwarmen zonder stroom.
  • Overweeg op verre reizen een vlucht met overstap in plaats van een directe. Nadeel is dat je dan wat langer onderweg bent, voordelen zijn dat je kind tussendoor even kan bewegen en ontspannen en dat je waarschijnlijk goedkoper uit bent, of een nacht vlucht zodat ze lekker kunnen slapen.
  • Neem het favoriete speelgoed mee, of ook iets nieuws dat de aandacht langer vasthoudt
  • Dekentje voor het geval dat de airco te koud is afgesteld.

Voor je peuter kan dit een geweldige ervaring zijn, al die vliegtuigen bij elkaar op Schiphol en er dan ook nog eens in mogen zitten en vliegen.
Er zijn vele leuke boekjes te verkrijgen om je peuter goed voor te bereiden.

“Kaatje in het vliegtuig” of ” Ikke gaat vliegen “en Kleine bengel ontdekt “vliegtuigen in de lucht”.

Vanuit groep 3:

Bij Domino+ worden kinderen elke dag naar school gebracht. Dit doen we bijna altijd te voet. Meestal lopen we met 2 leidsters, of 1 leidster met een stagiaire. Eén persoon loopt vooraan en 1 persoon achteraan, zodat er goed zicht is op de groep kinderen en we er voor kunnen zorgen dat ze zich veilig ( leren ) gedragen in het verkeer. Dit gaat natuurlijk niet onopvallend. Met onze gele hesjes vallen we aardig op zodat iedereen ons kan zien, en we niet voor de voeten worden gereden. Dit is vaak een gezellig klets half uurtje, maar het is zeker ook goed voor de gezondheid en concentratie van de kinderen verder op de dag op school. Na school kunnen ze door de wandeling vaak al wat energie kwijt na een lange dag zitten op school.

Vaak zien we gevaarlijke situaties onderweg of bij Domino+ voor de deur. Zoals kinderen die zonder te kijken de weg op rennen of kinderen die achterop bij ouders op de fiets zitten zonder voetsteuntjes of stoeltjes. Ook zien we het nogal eens gebeuren dat kinderen niet in een veilig zitje vast in de auto zitten of, nog gevaarlijker, voorin los of op schoot.

Hoofdregel voor vervoer van kinderen

De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Goedgekeurd zijn kinderzitjes met ECE labels. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. Kinderen vanaf 1,35m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Het is niet toegestaan meer personen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn. Op het kenteken staat aangegeven hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Vervoer een kind in de auto nooit op schoot! Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing! Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel.

Overige regels vervoer van kinderen:

  • Fiets of snorfiets: kinderen onder de acht jaar mogen alleen achterop de fiets vervoerd worden als ze zitten op een doelmatige en veilige zitplaats met voldoende steun voor rug, handen en voeten. Bij het vervoer achter op een snorfiets is het dragen van een helm niet verplicht.
  • Taxi: in taxi’s waarin geen kinderbeveiligingssysteem aanwezig is, moeten passagiers jonger dan 18 jaar en met een lengte van minder dan 1,35 meter achterin.

 

Vanuit de peutergroep en 3+:

Andre het astronautje

Kleine Andre vindt de maan heel mooi, hij vraagt zich af waar de maan van gemaakt is… In de schuur van opa staat nog een oude raket, Daarmee kunnen we naar de maan!

Deze weken hebben wij het over thema vervoer!

Tijdens de 3+ en de  Peutergroep doen we allerlei leuke activiteiten rondom het thema vervoer, we doen dansjes en zingen liedjes zoals de wielen van de bus, helikopter, klein rood autootje. Tijdens de kring kletsen we met de vertelplaten en spelen we spelletjes zoals: welke vervoersmiddelen gaan er over de weg, over het spoor, door het water of in de lucht? We hebben zelf een lange trein gemaakt en gingen samen op reis! Met allerlei kleuren autootjes spelen ze met een zelfgebouwde weg of experimenteren door de scheerschuim met de auto schrijfdans!

Bericht vanuit de BSO:

Afgelopen weken zijn wij bezig geweest met het thema ‘Vervoer’. Iedere dag is er wat geknutseld met fantasie van de kinderen. Zo hebben wij grote stoplichten van kartonnen dozen gemaakt die u op facebook kon bewonderen. We hebben ook allemaal onze eigen raket gemaakt en planeten. Buitenspelen vonden wij ook heel belangrijk! Zo zijn we ook bezig met het vervoer door te fietsen of te steppen. Als afsluiting van het thema hebben wij een speurtocht buiten ons kinderdagverblijf. Wij gaan samen op pad om te ontdekken wat voor woord we kunnen maken van al de foto’s die we tegen gaan komen. Zo kunnen we op een leuke manier thema ‘Vervoer’ afsluiten en vanaf volgende week beginnen aan onze nieuwe thema met weer heel veel verschillende activiteiten! 

Vanuit de Dominosisters:

19 september 2019, de derde donderdag in september,
was het weer de dag van de leidsters en dit jaar zijn we door de oudercommissie eens goed ……….

In het diepste geheim werden er al weken zelfgemaakte bloemen afgegeven op kantoor, door kinderen en ouders.
Op de dag zelf zijn de bloemen verdeeld over een aantal vazen en in de groep aangeboden aan de leidsters.

Bedankt voor de waardering van ons werk.

 

 

Volgende Confetti  december 2019