Vanuit het bestuur

Vakantietijd, tijd voor rust, tijd voor plezier, tijd om er op uit te gaan, maar bij Domino+ ook tijd voor alles weer even op orde brengen voor het jaar 2019/2020. Zo zijn alle archiefjes van de kinderen eens doorlopen en er bleken veel formulieren niet up-to-date te zijn of zelfs te ontbreken. U heeft hiervan bericht gekregen samen met de ontbrekende formulieren in het bakje van uw kind(eren). Omdat al deze formulieren wel nodig zijn tijdens controle van belastingdienst en/of GGD willen wij u vragen deze zo snel mogelijk ondertekend bij ons in te leveren zodat we voor 1 september 2019 alle archieven weer compleet hebben.

Voor u gelezen door groep 2:


Hoe klein een baby ook is, grote kans dat hij ’s nachts droomt. Kleine kinderen dromen meer dan volwassenen en dus komen ook enge dromen en nachtmerries regelmatig voor. Zelfs de beste slapers overkomt het.

Nachtmerries komen vanaf een maand of 9 vaker voor, maar vooral kinderen vanaf 2 jaar kunnen er veel last van hebben. Nachtmerries zijn heel normaal en horen bij de ontwikkeling. Maar een enge droom kan voor kleine kinderen zo angstaanjagend zijn, dat je er als ouders toch iets mee wilt doen.

 

 • Kalmeer je kind. Als je kind oud genoeg is, kun je uitleggen dat het een droom is en dus niet echt.
 • Je kind is in paniek. Neem dat serieus, maar ga niet mee in de angst.
 • Geef je kind iets waardoor hij het gevoel heeft dat hij zich ’s nachts kan beschermen. Bijvoorbeeld een knuffelbeer die over hem waakt, ook een nachtlampje werkt goed in dit soort situaties.
 • Maak overdag samen een dromenvanger en hang die boven het bed.
 • Laat je kind een tekening maken over de droom en versnipper of verbrand deze. Maak er een mooi ritueeltje van, bij kinderen boven de 3 jaar werkt dat erg goed!
 • Praat voor het slapen gaan de dag door. Op die manier kom je erachter wat je kind dwars zit of dat het iets vervelends heeft mee gemaakt. Kom ook nog even terug op ruzies en aanvaringen. Leg uit dat dat heel vervelend was, maar dat het inmiddels is goedgemaakt en dat je veel van je kind houdt.

Leer je kind het verschil tussen realiteit en fantasie.

Vanuit groep 3:

Jonge kinderen kunnen nog niet zo goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Dit loopt nog vaak door elkaar. Als je ‘tijger’ speelt, kan een peuter opeens echt bang worden en denken dat je echt een tijger bent. Alles lijkt nog te kunnen.
Kinderen vullen wat ze nog niet weten aan met hun eigen fantasie. Ze kunnen ook denken dat ze met hun gedachten kunnen beïnvloeden wat er gaat gebeuren. Dit wordt ook wel ‘magisch denken’ genoemd. Je kind kan van alles verzinnen en speelt ook de werkelijkheid na: een lepel is een microfoon, de knuffelhond een echte hond. Fantasiespel is een prima manier om nieuwe dingen te onderzoeken en zich in te leven in iemand anders.
Het leukste is om gewoon met je kind mee te spelen. Als je peuter je een bordje ‘macaroni’ geeft, dan doe je net alsof je het opeet en bedank je je kind voor het lekkere eten dat het voor je heeft gemaakt. Om het fantasiespel te stimuleren kun je een verkleedkist inrichten met oude jurken, jassen, hoeden, petten en sjaals. Kinderen kunnen daar urenlang zoet mee spelen.
Vaak kun je uit de manier van spelen opmaken wat er in je kind omgaat.
Heel veel dingen zijn voor je kind nog niet te begrijpen. Als je zegt dat het ‘hele huis op zijn kop staat’, kan het daar erg van schrikken. Soms duurt het even voordat je begrijpt waarom je kind zo moet huilen. Neem die peuterangsten wel serieus en maak geen grapjes over dingen waar je kind bang voor is. Die grapjes begrijpen kinderen meestal niet, en de angst blijft dan langer hangen.
Veel peuters hebben een fantasievriendje. Een fantasievriendje kan een veilige manier zijn om de wereld om hen heen te ontdekken: het ingebeelde vriendje begrijpt dingen beter dan zijzelf en durft ook meer. Daarbij helpt het bij de ontwikkeling van het geweten en een goed gevoel over zichzelf. Als peuters hun fantasievriendje de schuld geven van iets wat ze zelf hebben gedaan, wordt duidelijk dat ze beginnen te leren wat wel en niet mag.
Ouders hoeven zich dus geen zorgen te maken over het fantasievriendje: het is een creatieve manier van kinderen om zich te ontwikkelen. Ga gerust mee in de fantasie van je kind, maar laat het niet uit de hand lopen.

Vanuit de peutergroep

Na een heerlijke zomervakantie gaan we weer starten op de peutergroep. Wij hebben er weer zin in om een heleboel leuke activiteiten te doen, te leren, te ontdekken en te spelen. We starten na de zomervakantie met het thema ‘Ik en mijn familie’. Het lijkt ons leuk om samen met de kinderen een familiemuur te maken. Hiervoor hebben we natuurlijk foto’s nodig van papa, mama, b

roertjes, zusjes, opa’s, oma’s, huisdieren en andere belangrijke familieleden. Wij zouden het leuk vinden om foto’s te mogen ontvangen! We kunnen hier natuurlijk een kopie van maken, zodat u het origineel niet kwijt bent.

We hebben het afgelopen jaar gemerkt, dat we soms eigenlijk tijd te kort kwamen om er echt uit te halen wat we er uit wilden halen.
We hebben daarom besloten de tijden van de peutergroep met een half uur uit te breiden.

De nieuwe tijden worden van: 09:00 – 12:00 uur.

Wij zien jullie graag weer op dinsdagochtend 20 augustus om 9 uur! Tot dan!

Opa en oma dag!
Als afsluiting van het thema ‘Ik en mijn familie’ organiseren we een opa en oma dag! Op donderdagochtend 12-9 zijn de opa’s en oma’s welkom om een paar uurtjes mee te kijken op de groep. De kinderen kunnen laten zien waarmee ze spelen, wat we doen in de kring en we gaan gezellig aan tafel fruit eten. Er hangt een lijst bij de deur waar u kunt aangeven of opa en oma gezellig een ochtendje mee komt spelen!

Voor u gelezen door de 3+ groep:

De fantasie van kinderen, daar kunnen we nog een puntje aan zuigen! Laat je meevoeren naar de magische wereld van je jokkende, toverende en van alles bedenkende kind.

 1. Zorg dat knutsel- en kosteloos materiaal binnen handbereik is en aantrekkelijk is. Bijvoorbeeld een paar mooie bakjes met gesorteerde troep (spullen, natuurlijk!), of een grote bak met een schat aan troep (spul!). Op die manier kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten en verschillende materialen combineren tijdens het creëren.
 2. Buiten spelen in de natuur daagt kinderen uit om hun verbeeldingskracht te gebruiken.
 3. Verkleedkleren of oude lappen en iets om het mee vast te maken zoals knijpers en paperclip (bij kleintjes) en veiligheidsspelden (wel even helpen) zijn zeer noodzakelijk bij het naspelen van fantasieverhalen.
 4. Laat ze spelen met spullen die eigenlijk geen speelgoed zijn. Potten en pannen, of een vergiet en wat ongekookte pasta!
 5. Kies voor speelgoed met een open einde, waarvan de bestemming nog niet vastligt. Dus geen grote rode auto die schreeuwt: ‘ik ben een brandweerauto!’ maar een supersaaie zonder geluid. En blokken. Veel blokken.
 6. Lees veel voor, of zet een mooi luisterboek aan.

Fantasie vanuit de BSO


Deze vakantie beleven wij het thema Sprookjes op de BSO. Van prinsen en prinsessen tot piraten, tovenaars en heksen. Iedere week kon u de planning vinden op facebook en zag u foto’s van de leuke activiteiten die we allemaal hebben gedaan. Zo was er een prinsen high tea, hebben we mooie schatkistjes gemaakt en maakten we natuurlijk uitstapjes naar bijv. de speeltuin. Er was ook heel wat fantasie nodig bij de kinderen voor het knutselen en verven van een groot kasteel waar ze de hele vakantie in hebben kunnen spelen. Kortom, het was een geslaagde vakantie waarin we dmv activiteiten rond het thema sprookjes de fantasie in het spel van de kinderen weer tot leven konden laten komen.

Vanuit de Dominosisters:

 • Vaak is reclame te mooi om waar te zijn, fantasie, net een sprookje! Want ook al belooft de reclame over de luierbroekjes dat ze makkelijk zijn aan te trekken bij je beweeglijke dreumes en dat je de zijkanten kunt los scheuren om het broekje makkelijk los te krijgen, ze zijn voor ons echt niet handig tijdens het verschonen. Ze sluiten vaak niet voldoende af, met alle gevolgen van dien, en je kind moet alsnog helemaal uitgekleed om een schoon broekje aan te krijgen. De Up & Go is alleen handig wanneer een kind bezig is met zindelijkheidstraining zodat ze toch nog een beetje beschermd zijn bij ongelukjes, maar wel zelf hun broek naar beneden kunnen doen als ze het toilet bezoeken. Dus tot die tijd zien wij liever geen luierbroekjes. Wanneer dan wel….dat is moeilijk te zeggen. Want ook hierover gaan heel wat sprookjes Want daar waar het ene kind al rond de leeftijd van 2 jaar zonder luiers kan, duurt het voor andere kinderen tot ze 5 jaar of ouder zijn. Elk kind volgt hierin immers zijn eigen tempo. Het is belangrijk om als ouder rekening te houden met dit tempo en je kind niet te forceren als het er nog niet klaar voor is.
  Belangrijk is dat je kind er rijp voor is. Er zijn namelijk drie voorwaarden waaraan je kind moet voldoen voordat het zindelijk kan worden.

Je kind moet het lichamelijk al kunnen, het moet het begrijpen en het moet het willen:
* Je kind moet kunnen voelen dat het moet plassen. Het moet ook lichamelijk in staat zijn de spieren rondom de blaas en de sluitspieren onder controle te houden.
* Je kind moet een verband kunnen leggen tussen de wc en moeten plassen. Hiervoor moet je kind al wat taal begrijpen. Het moet weten wat het betekent wanneer je als ouder zegt: “plas maar in de wc”, en moet het zelf kunnen aangeven.
* Je kind moet willen meewerken. Aangezien kinderen van 2 à 3 jaar volop hun wil aan het ontdekken zijn, kan dat wel eens een moeilijk punt zijn.
Tussen 3 en 4 jaar kan het zijn dat je kleuter al zindelijk was en plots weer onzindelijk wordt. In sommige gevallen draait dat uit op een machtsstrijd met de ouders. Je kind wil dan zelf bepalen hoe het zijn behoefte doet en wil dat doen in zijn eigen tempo. Zindelijk worden draait dus vooral om geduld.

 • Zowel binnen als buiten moet een kinderdagverblijf aan heel veel veiligheidseisen voldoen. En terecht, het is wel uw mooiste bezit waar wij even de verantwoording voor nemen zolang u er niet bent. Vandaar bijv. ook het hekwerk rond het plein, de deurdrangers op de lokaaldeuren en de vingerscan. Alles om er voor te zorgen dat wanneer uw kinderen bij ons binnen zijn ook binnen blijven en niet zomaar de straat op kunnen rennen. Helpt u mee om het samen met ons veilig te houden voor alle kinderen. Dus geen kinderen over het hek, geen lokaaldeuren onnodig lang open en geen anderen mee naar binnen laten zonder vingerscan. En wanneer u dan met uw koter de deur uit gaat hou ze dan altijd naast u en kijk samen of er geen verkeer aankomt voor u met ze de straat over gaat. Nog een tip, laat kinderen altijd in- en uitstappen aan de trottoir kant en zet ze altijd vast in een veilig kinderzitje op de achterbank van de auto.

 

Volgende Confetti  oktober 2019