Confetti Februari

Vanuit het team:

  • Enquête oudertevredenheidsonderzoek

Zoals jaarlijks verplicht is gesteld hebben we ook in 2019 een enquête verspreid onder u als ouders/verzorgers. We willen de ouders/verzorgers die deze hebben ingevuld, dan ook bedanken voor hun medewerking. Een tevredenheidsonderzoek geeft namelijk inzicht in de ervaringen en tevredenheid van u als ouders/verzorgers en helpt bij het verbeteren van de kwaliteit. Helaas zijn er ook heel veel ouders/verzorgers die niet hebben gereageerd. We hebben 27 van de 65 enquêtes ingevuld terug ontvangen.

Jullie vinden over het algemeen dat de medewerkers vriendelijk, professioneel en betrokken zijn. De overdrachten mogen soms nog wat inhoudelijker. We merken dat de ene ouder hier meer behoefte aan heeft dan de andere ouder, maar mochten jullie specifieke vragen hebben, stel ze gerust. We zullen altijd proberen om uw vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Ook is niet voor iedereen duidelijk dat er de mogelijkheid voor 10-minuten gesprekjes is. We gaan daarom minimaal 2x een 10-minutengesprek standaard inplannen, namelijk na 3 maanden (vanaf eerste bezoek aan kinderdagverblijf) en bij 2,5 jaar. Mocht u eerder behoefte hebben aan een 10-minuten gesprek dan is dit uiteraard altijd mogelijk.

Over het algemeen zijn de uitkomsten van de enquête erg positief. We scoren gemiddeld een 8! en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. De feedback die we hebben ontvangen, gaan we uiteraard meenemen en bespreken.

  • Buitenspelen, altijd kan het en het is ook nog eens gezond. Regen en kou; vast niet het weer waarbij je denkt aan buitenspelen. In de zomer/lente of eventueel als het gesneeuwd heeft is het heerlijk om naar buiten te gaan. Bij Domino+ streven we er naar om dagelijks even met de kinderen naar buiten te gaan, ook in de regen. (Regen)jas aan, sjaal om, muts op, handschoenen en laarzen aan en lekker stampen in de plassen.

Plassen hebben nl een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. Ze MOETEN er even in stampen… en het mag ook maar alleen als ze hun laarzen aan hebben. Want, heel officieel is dat de ‘afspraak’… Je mag stampen in de plassen als je laarzen aan hebt.

Dus denkt u eraan voor uw kind kleding mee te brengen die bij het weer van die dag van pas komt. Regenkleding en laarsjes bij regen, een lekker waterdicht skipak voor in de winter en voor straks wanneer het weer warmer gaat worden zwemkleding voor in de badjes.

  • Lange tenen en korte lontjes; volgens sommigen een steeds erger wordende kwaal waaraan onze maatschappij lijdt. Ook in de kinderopvang doet dit fenomeen zich steeds vaker voor en hebben wij als team te maken met ouders die over onze grenzen heen gaan. In de Confetti van april 2019 gaven we er al aandacht aan bij onze “wist u datjes”. Maar hierbij vragen we aan die ouders die het toch nog steeds moeilijk vinden om hun feedback met respect te brengen er toch ook even bij stil te staan dat we ernaar streven uw kind(eren) dagelijks weer goed te verzorgen en te begeleiden in hun ontwikkeling. We hebben hart voor ieder kind en zullen er dagelijks alles aan doen om uw kind(eren) een fijne dag te bezorgen.

 

Een ochtendje in groep 2…

De dag begint bij Domino+ al vroeg. Er komen twee leidsters om te openen. Zij zorgen er samen voor dat de vaatwasser gedaan wordt, dat er lekkere koffie voor de papa’s en mama’s klaarstaat, dat de stoeltjes van de tafel gezet worden, dat de bedjes lekker schoon en fris opgedekt zijn en natuurlijk dat de deur om half 7 open is. Dan komen namelijk de eerste kindjes al binnen. De papa’s en mama’s zetten de schoentjes in de daarvoor bestemde schoenenkast en hangen de jas van hun kindje in het blauwe hoesje aan de kapstok.

Sommige kindjes moeten nog ontbijten, andere kindjes gaan gelijk spelen of beginnen de dag liever even lekker op schoot. Ook komen er al vroeg kinderen van de voorschoolse opvang. We zijn gezellig met zijn allen in groep 2, tot de volgende leidster binnenkomt. Zij begint om half 8 en neemt meteen de bso kinderen mee naar groep 4. Om 8 uur komen er nog meer leidsters bij, zodat er iemand met de kinderen van de Jeroen Bosch school en de Singel kan gaan wandelen.  Allemaal rugzakken op, Domino hesje aan en lekker naar buiten om naar school te vertrekken. De volgende leidster neemt de kindjes van groep 3 mee naar die groep, zodat nu ieder kindje in de groep is waar hij of zij de rest van de dag doorbrengt. Vanuit de eigen groep gaan er ook wat kindjes naar de peutergroep. Met de kindjes die in groep 2 blijven gaan we wat knutselen, iets wat bij het thema hoort waar we die weken mee werken, of spelen we gewoon in het lokaal. Om 10 uur eten we fruit, er is altijd van alles wat, met een soepstengeltje en een beker thee. Tijdens het fruit zorgt er een leidster voor dat de schoenen en de jasjes aan het rek gehangen en in het rek gezet worden, zodat we na het fruit lekker naar buiten kunnen. Dit is altijd een heel karwei, omdat we dan alle schoenen en jassen moeten verzamelen. Vandaar dat ieder kind van ons een blauw hoesje krijgt met naam, zodat de papa’s en mama’s daar de jas van hun kind in kunnen hangen. Zo hoeven wij niet nóg langer te zoeken, want met zoveel kindjes weten wij echt niet welke jas van wie is. Wij hopen ook altijd dat de namen van de kinderen in de schoenen staan, want daar gaat nog wel eens wat mis. De kindjes weten niet altijd zelf welke schoenen van hun zijn… en wij weten het, net als de jassen, echt niet van allemaal. We proberen de kindjes zoveel mogelijk hun jassen en schoenen zelf aan te laten doen, en de meesten kunnen dat al goed joh! Zo, tijd om even lekker een frisse neus te halen, even rennen, fietsen, klimmen, glijden enz. Ook als het koud is gaan we toch even lekker gezond naar buiten.

Als er voor het fruit niet geknutseld is, dan doen we dat zodra we weer naar binnen komen. Dit vinden de meeste kindjes echt heel leuk om te doen. Als het thema afgelopen is krijgen de kindjes hun kunstwerken mee naar huis. Dan vinden de papa’s en mama’s altijd hele volle bakjes, bomvol met al het moois, creatiefs en ook een beetje leerzaams wat hun kroost gemaakt heeft.

Zo ziet een ochtendje in groep 2 eruit. En nu, aan tafel! Lekker warm eten !

Een middag in groep 3…

Om 12.00 gaan we gezellig met zijn allen aan tafel voor de warme maaltijd. De meeste kindjes vinden dit heerlijk en het is fijn om ze lekker te zien smullen.

Als alle kindjes klaar zijn met eten en drinken worden alle toeten gepoetst en gaat de verschoonronde beginnen.

De kinderen die zindelijk zijn, of naar de wc gaan al erg interessant vinden, gaan met een leidster mee naar de wc. De andere kinderen krijgen om de beurt een schone broek en de kinderen die nog een middagdutje doen worden na de verschoning op bedje gelegd.

Ondertussen heeft een andere leidster een sopje en een bezem gehaald om de tafel, stoeltjes en vloer weer netjes schoon te maken.  De kindjes die geen dutje meer doen zitten lekker even op de bank een boekje te lezen en wachten vol spanning tot de deur opengaat want om 13.00 uur mogen de kindjes die 3 jaar zijn mee naar de 3+ groep!

Op dit moment zijn er meestal niet veel kinderen meer op de groep.

De kinderen die niet meer slapen maar nog geen 3 jaar zijn krijgen nu even de tijd om lekker aan tafel te puzzelen, zelf te spelen, een werkje te maken of even fijn met een juf te kroelen.

Ook hebben de leidsters op dit moment vaak even de tijd om zelf iets te eten en ondertussen briefjes voor in de mapjes van de kinderen te schrijven, observaties uit te schrijven of om iets te poetsen.

Om 14.45 is het voor 1 leidster tijd om zich klaar te gaan maken voor de wandeling naar de Jeroen Bosch en de Singel.

Om 15.00 uur is de 3+ groep afgelopen en komen die kinderen weer terug naar de groep. Rond deze tijd zijn ook de meeste kinderen uit bed en kunnen we weer gezellig aan tafel om samen iets te eten en te drinken.

Na het eten en drinken is er weer de wc/verschoonronde.

Hierna gaan we soms nog even lekker naar buiten of pakken we de muziek erbij en gaan we lekker met zijn allen dansen. Zeker met carnaval in het vooruitzicht!

Aan het einde van de middag, wanneer veel kinderen weer opgehaald zijn, gaan de groepen weer samenvoegen. De kinderen gaan samen met de leidsters naar groep 2 om daar met de andere kinderen al spelend de dag af te sluiten.

Vanuit de peutergroep en de 3+:

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2020 (22-01 t/m 01-02), die landelijk startten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020, las iedereen voor uit het prentenboek van het jaar ‘Moppereend’.

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken doordat eend zo chagrijnig was. Ondertussen wordt het donderwolkje boven Moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Ook bij Domino+ hebben we hier natuurlijk aandacht aan besteed. Omdat wij voorlezen en taalontwikkeling als heel belangrijk ervaren, waren alle peuters vanaf 2 jaar welkom voor het Voorleesontbijt. Dit was op donderdag 23 januari 2020. Wat een gezelligheid was dat. Met een club van 28 peuters hebben we eerst lekker gekleurd en ontbeten. Vervolgens kwam de Domino+ muis het prentenboek van het jaar ‘Moppereend’ voorlezen, we hebben gedanst op het liedje ‘Moppereend’ en nog een mooie regenboog geverfd!

Pedagogisch coach en beleidsmedewerker

Vanaf 1 januari 2019 moeten kinderopvangorganisaties werken met een pedagogisch coach/beleidsmedewerker die pedagogisch medewerkers gaat begeleiden. Deze afspraak staat in het IKK-akkoord. Ook binnen kinderdagverblijf Domino+ werken we vanaf 1 januari 2019 met een Pedagogisch coach en beleidsmedewerker.

De functie Pedagogisch coach en beleidsmedewerker kenmerkt zich door het ontwikkelen, vertalen en implementeren van het pedagogisch beleid binnen de organisatie.
De Pedagogisch coach/beleidsmedewerker vertaalt ons beleid naar de praktijk op de groep. Het is belangrijk dat de Pedagogisch coach/beleidsmedewerker een actieve rol speelt in de verbetering van de pedagogische kwaliteit van de dagelijkse werkzaamheden, waarbij rekening wordt gehouden met de pedagogische basisdoelen, het creëren van een gevoel van veiligheid in de groep, mogelijkheid tot ontwikkeling van sociale competenties, mogelijkheid tot ontwikkeling van persoonlijke competenties en het overbrengen van normen en waarden. Daarnaast is het belangrijk dat de Pedagogisch coach/beleidsmedewerker de professionele ontwikkeling van de pedagogisch medewerkers stimuleert en daarnaast de pedagogisch medewerkers inspireert en motiveert voor de juiste uitvoering en het zichtbaar maken van het pedagogisch beleid op de werkvloer.

Tijdens het 6 wekelijkse teamoverleg hebben we aandacht voor het pedagogisch beleid. Aan de hand van casuïstiek bespreken we alledaagse situaties, beleidsstukken en protocollen. Hierdoor ontstaat er discussie en denken we bewust na over ons handelen. Daarnaast besteden we ook aandacht aan video-analyse. De pedagogisch medewerkers worden gefilmd tijdens alledaagse situaties die zich voordoen op de groep. Na afloop worden deze video’s bekeken en besproken. Hier kunnen leermomenten uit ontstaan, maar ook de krachten van een pedagogisch medewerker worden uitgelicht.

Door de invoering van een pedagogisch coach/beleidsmedewerker en de taken die daarbij komen kijken, is er meer aandacht voor het bewust en kritisch kijken naar ons handelen op de groep. Dit vergroot de pedagogische kwaliteit.

 

Voor in de agenda :

  • Sinds 1 januari betaalt u een nieuw uurtarief voor de opvang. Geef het nieuwe tarief z.s.m. door aan de Belastingdienst, wellicht komt u in aanmerking voor meer kinderopvangtoeslag. Overigens moet u ook andere wijzigingen, zoals loonverandering, verandering in het aantal gewerkte uren etc. z.s.m. aan de Belastingdienst doorgeven.
  • 10 februari gaan we weer van start met een nieuw thema. Het thema Dierentuin! We gaan knutselen, dansen, zingen, lezen en laten de kinderen vertellen in de kring of aan tafel. Dit alles rond het prentenboek “Nijntje in de dierentuin”.

  • Hoog bezoek! 18 februari tussen 15.45 uur en 17.15 uur komen

Prins Markus 1, Sjampetter Rinus en Narreke Doremi naar Domino+ om er samen met de Dominokinderen een gezellig carnavalsfeest van te maken. Kom je mee hossen en springen?

  • In de carnavalsweek, van 18 februari t/m 25 februari mogen alle kinderen natuurlijk verkleed naar het kinderdagverblijf komen.
  • Dinsdag 1 april en woensdag 2 april worden er weer foto’s gemaakt van alle kinderen. Komt uw kind deze dagen niet maar wil je hem/haar toch graag op de foto, geef het dan even aan bij de leidster op de groep. Broertjes en zusjes graag samen op de foto? Ook dat kan, geef het even door en we maken er een aantekening van.
  • In het voorjaar gaan we weer een Doe-dag organiseren. Een dag waarop we samen met ouders gaan klussen. We gaan dit jaar van het geld dat de oudercommissie heeft ontvangen met de kerstloterij, € 250,00,

het speelplein een beetje groener maken. Komt u ons ook helpen of heeft u een leuk idee of contacten binnen de groenvoorziening/tuinaanleg, laat het ons even weten.                                                 

Menu